Saimaa Travel
miniristeily viipuriin

Viipuri on lähellä ja mitä mainioin kaupunkilomakohde.

Viipuri on täynnä mielenkiintoista nähtävää, edullista shoppailtavaa, herkullista ruokaa ja suomalaista historiaa. Viipurin kaupunki perustettiin vuonna 1293 ja nimi Viborg tarkoitti alkujaan ”pyhää linnaa”. Vesistön läheisyys, keskustan isot vehreät puistoalueet sekä Viipurin vanha kaupunki tekevät Viipurista ainutlaatuisen matkailukohteen. Vanhaa Viipuria on restauroitu ahkerasti, ja vanhaan loistoonsa restauroidut Alvar Aallon kirjasto ja Viipurin taidemuseo ovat uskomattoman kauniita ja ehdottomasti vierailun arvoisia. Vanhaa ja uutta kulttuuria voi nykyään nähdä vieri vieressä sulassa sovussa. 

Suomalaisten keskuudessa Viipuri on ollut jo pitkään suosittu ja viisumivapaiden risteilyjen myötä sen suosio on kasvanut myös kansainvälisten matkustajien keskuudessa. Kesäisin Saimaa Travelin viisumivapaille Viipurin risteilyille osallistuu kymmenien eri maiden kansalaisia. Viipuriin voit matkustaa junalla tai risteillen Saimaan kanavaa pitkin. Kaikki Viipurin matkat saat Saimaa Travelista.

Nähtävää Viipurissa

Viipurin linna

1200-luvun lopulta peräisin oleva Viipurin linna on ainoa Venäjällä sijaitseva keskiaikainen linna ja Viipurin keskeisin nähtävyys. Se sijaitsee pienellä kalliosaarella aivan kaupungin edustalla. Linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1293 ruotsalaisten Karjalaan tekemän kolmannen ristiretken aikana, ja siitä on tullut monella tapaa historiallinen muistomerkki. Vuosisatojen ajan se turvasi Ruotsin itärajaa, sen jälkeen Venäjän länsirajaa ja sittemmin pääkaupunkia Pietaria. Autonomiseen Suomeen liitettynä sen sotilaallinen merkitys oli enää vähäinen, ja se toimi yleisesti Viipurin kaupungin symbolina. Tänä päivänä Viipurin linna on suosittu matkailunähtävyys, jossa perusnäyttelyn lisäksi järjestetään vaihtuvia näyttelyjä.

Pyöreä Torni

Yksi mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä Viipurissa on Pyöreä Torni, joka sijaitsee Kauppatorilla. Hyvin tunnettu ruotsalainen insinööri Hans Bergen suunnitteli vuosina 1547 ja 1550 rakennetun tornin ja sen seinien paksuus on paikoittain jopa neljä metriä. Torni on aiottu vuosien saatossa tuhota kaksikin kertaa, mutta kaupungin asukkaat ovat suojelleet sitä. Vuonna 1923 Pyöreästä tornista tuli historiallinen ravintola, joka toimii tänäkin päivänä.

Raatitorni

Yksi Viipurin keskiaikaiseen kaupunginmuuriin kuuluneista torneista ja sijaitsee Viipurin entisen Luostarinkadun varrella. Nimi juontaa ilmeisesti juurensa siitä, että keskiajalla tornin puolustus oli kaupungin raadin vastuulla. Raatitorni on ainoa nykypäiviin säilynyt alkuperäisen kaupunginmuurin torni ja se toimi muurin purkamisen jälkeen maaseurakunnan kirkon kellotapulina. Talvisodassa torni kärsi pahoja vaurioita, mutta on sittemmin restauroitu.

Alvar Aallon suunnittelema kirjasto

Vuonna 1935 avattu Viipurin kaupunginkirjasto on yksi merkittävimmistä funktionalistisen arkkitehtuuriperinnön muistomerkeistä, ja ainoa Alvar Aallon suunnittelema rakennus Venäjällä. Kirjasto sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, muutaman askeleen päässä päätorilta, Torkkelinpuiston suojassa. Kirjaston pitkään jatkunut peruskorjaus valmistui marraskuussa 2013 ja alkuperäiseen loistoonsa kunnostettu kirjasto on avattu jälleen yleisölle.

Nähtävää Viipurissa

Vanha kaupunki

Vanha kaupunki ihastuttaa vanhoilla taloillaan ja kujillaan. Kauppatorilta voi kulkea vanhan kaupungin läpi vaikkapa Viipurin perustajan, Torkkeli Knuutinpojan patsaalle ja raatihuoneelle. Knuutinpojan patsaan edessä naisveistokset tervehtivät linnalle päin menijää. Ne symboloivat kauppaa ja merenkulkua.

Leninin patsas ja Punainen tori

Leninin patsasta voi käydä katsomassa Punaisella torilla (ent. Punaisenlähteen tori), joka sijaitsee Alvar Aallon kirjaston vieressä. Torin laidalla on myös kauppoja ja kahviloita: Belaja Loshadista saa maukasta siperialaista borssikeittoa vajaalla 100 ruplalla (n. 3e). Leninin selän takana on ravintola Duet, jossa esiintyy joskus paikallisia bändejä.

Karjalankannas sodassa 1939-1944 -näyttely

Näyttely kertoo suomeksi ja venäjäksi Kannaksen tapahtumista toisen maailmansodan aikana. Esillä on asepukuja, valokuvia, kirjoja, julisteita, lentolehtisiä sekä sotilaiden henkilökohtaisia tavaroita.

Nähtävää Viipurissa

Tunnettuja Viipurista lähtöisin olevia suomalaisia

Tunnetuista suomalaisista kulttuuri- ja taidevaikuttajista Viipurista ovat lähtöisin mm. muotoilijat Kaj Franck ja Oiva Toikka, taidemaalarit Gösta Diehl, Eero Järnefelt ja Sam Vanni, kirjailijat Laila Hirvisaari, Jaakko Juteini, Aino Kallas ja Veijo Meri, säveltäjä Armas Järnefelt sekä arkkitehdit Otto-Iivari Meurman ja Uno Ullberg. Talous- ja poliittisista vaikuttajista mm. presidentit Martti Ahtisaari ja Lauri Kristian Relander, teollisuusjohtajat Gay Ehrnrooth ja Takmar Horn sekä diplomaatti Max Jakobson.

Nähtävää Viipurissa

Monrepos

Meren rannalla, noin 2,5 kilometriä Viipurista luoteeseen, sijaitsee kuuluisa Monrepos´n luonnonpuisto, joka edustaa 1700-1800-lukujen vaihteen eurooppalaista maisemasuunnittelua. Puiston alueella sijaitsevat klassismin tyyliä edustavat kartanon päärakennus ja siihen liittyvä kirjastorakennus sekä pienempiä arkkitehtonisia muistomerkkejä. Vaihtelevan maisemansa johdosta onkin sanottu, että siellä ei tarvitse päivän aikana kulkea samaa polkua kahta kertaa.

Viipurin Eremitaasi

Viipurin taidemuseorakennus valmistui vuonna 1930 ja on yksi Viipurin merkittävimpiä moderneja julkisia rakennuksia. Museotoiminta kuitenkin loppui jo vuonna 1939 talvisodan vuoksi. Mittavien vuonna 2010 valmistuneiden korjauksien jälkeen rakennus on nykyään suojeltu, ja se avattiin kesäkuussa 2010 yleisölle Eremitaasin taidemuseon viidentenä sivutoimipisteenä. Museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä sekä koulutusta ja luentoja.

Arkeologinen museo

Syyskuussa 2013 avautunut uusi museo, jossa näytteillä Viipurin arkeologisissa kaivauksissa löytynyttä esineistöä, mm. kolikoita, käyttötavaroita, koriste-esineitä sekä erilaisia tarve-esineitä. Museo sijaitsee Viipurin Eremitaasin vieressä, Pantsarlahden Bastionin entisessä ruutikellarissa.

Ostoksia Viipurissa

Ostoksia voi tehdä esimerkiksi Viipurin pääkadulla, Prospekt Leninalla, sijaitsevissa pikkuputiikeissa, jotka ovat hintatasoltaan hieman kalliimpia kuin pienemmillä kaduilla (kuitenkin edullisempia kuin Suomessa). Hyviä ostoksia teet myös Lenin-patsaan takana sijaitsevissa monipuolisissa kaupoissa ja viimeisimmät muotiluomukset ovat esillä esimerkiksi Moskovskij Prospektilla, jolla sijaitsee useita kauppakeskuksia. Kauppahalli Pyöreän Tornin vieressä on monelle tuttu ostospaikka, mistä voi ostaa miltei kaikkea aina elintarvikkeista kenkiin ja laukkuihin. Moskovskij Prospektin päässä sijaitsevasta pellavakaupasta voi ostaa pellavaa niin kankaana kuin valmiina vaatteina. Karusel-tavaratalosta löytyy elintarvikkeiden lisäksi pikkukauppoja, joihin kannattaa varata aikaa. Karusel sijaitsee kaupungin keskustan ulkopuolella, Viipurin linnan takana kaupungista päin katsottuna.

Ajankohtaista

Koronapassi käyttöön M/S Carelian pikkujouluissa

Kaikilta asiakkailta tarkistetaan koronapassi ja henkilöllisyystodistus ravintolalaivalle sisään tultaessa.

Jatka lukemista

Uusi osoite ja aukioloaika

Uusi osoitteemme on Kipparinkatu 1 Lappeenrannan satamassa.

Jatka lukemista

Puhelinnumeromme

Olemme tehneet päivityksiä puhelinnumeroihimme ja osa suorista puhelinnumeroista on poistunut käytöstä.

Jatka lukemista

Venäjän viisumit

Venäjä avasi lennot Suomen kansalaisille Pietariin ja Moskovaan tammikuun lopussa. Maarajoilla matkustusrajoitukset ovat edelleen voimassa. Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien kolmansien maiden kansalaisten on helmikuun 2021 alusta alkaen mahdollista anoa viisumia Venäjälle.

Jatka lukemista

Lahjakortit 2020 voimassa kaudet 2021 ja 2022

Kaikkien kesälle 2020 olevien lahjakorttien ja voucherien voimassaoloa on jatkettu niin, että ne ovat voimassa risteilykauden 2022 loppuun.

Jatka lukemista

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme

* pakollinen kenttä