Lappeenranta tunnetaan ystävällisenä hyväntuulisten ihmisten kaupunkina, jossa yhdistyvät luonnonkauneus ja iloinen karjalainen luonne.
Kesäaikaan kaupunki on todellinen helmi ja suomalaisten kesäkaupungien ehdotonta eliittiä.
Lappeenrannan sijainti Euroopan suurimman sisävesialueen etelärannalla on ihanteellinen. Oikeastaan Saimaa sekä alkaa Lappeenrannan satamasta, että päättyy sinne. Saimaa puolestaan vaikuttaa kaikkeen paikalliseen olemiseen ja tekemiseen; kautta aikojen ovat Saimaan aallot kantaneet rannoilleen hyvinvointia ja elämäniloa.
Nähtävää Lappeenrannassa:

Saimaan kanava
Vuoksen vesistö, eli Saimaan järvialue, on koko Suomen suurin ja kulkukelpoisin sisävesistö. Yksi Etelä-Karjalan tunnetuimmista nähtävyyksistä on Saimaan kanava, joka yhdistää Vuoksen vesistön Itämereen. Kanavan rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1845 ja se vihittiin käyttöön vuonna 1856. Paras tapa kokea Saimaan kanava on lähteä kanavaristeilylle vaikka koko kanavan läpi Viipuriin asti.
Lappeenrannan linnoitus
Lappeenrannan linnoittaminen aloitettiin ruotsalaisten toimesta 1720-luvulla, myöhemmin sitä jatkoivat venäläiset. Tänä päivänä Lappeenrannan Linnoitus on suosittu matkailukohde. Siellä sijaitsevat Etelä-Karjalan museo, Etelä-Karjalan taidemuseo sekä Ratsuväkimuseo, Suomen vanhin ortodoksinen kirkko ja erilaisia käsityöläisten puoteja. Linnoituksen rakennukset ovat pääosin Venäjän vallan ajalta, 1700- ja 1800-luvuilta. Linnoituksesta löytyy myös suosittu, todellinen vanhan ajan kahvila Majurska sekä kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone.
Hiekkalinna
Joka kesä jo vuodesta 2004 Lappeenrannan satamaan on kohonnut Suomen suurin hiekkalinna ja se seisoo paikallaan Linnoitusniemen kärjessä aina koko kesän. Hiekkalinnan alueella on mm. lasten leikkipaikka. Hiekkalinnalta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja, SUP-lautoja ja pyöriä.


Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo
Etelä-Karjalan museo toimii Linnoituksen pohjoiskärjessä jykevissä, harmaissa kivimakasiineissa, entisissä tykkivarikon tiloissa. Vuoden 2020 alusta perusnäyttely puretaan ja näyttelysalissa tehdään laaja peruskorjaus. Vaihtuvien näyttelyiden tila on avoinna. Museon yleisömagneetiksi muodostunutta Viipurin pienoismallia voi ennen uuden näyttelyn valmistumista katsella kiertoajelu Viipurissa -filmiltä.
Lappeenrannan taidemuseo toimii Lappeenrannan Linnoituksessa vanhoissa, vuonna 1798 rakennetuissa kasarmirakennuksissa vastapäätä ortodoksikirkkoa. Vuonna 1965 toimintansa aloittanut taidemuseo on myös kuvataiteen aluetaidemuseo Kaakkois-Suomessa. Museon kokoelmista löytyy suomalaista taidetta 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.
Ratsuväkimuseo
Ratsuväkimuseo toimii Lappeenrannan kaupungin vanhimmassa rakennuksessa, joka rakennettiin vuonna 1772 venäläisen varuskunnan vartiotuvaksi. Myöhemmin rakennuksessa toimivat mm. vankilan myymälä, Lappeenrannan kaupungin museo ja yleisradion aluekeskus. Ratsuväkimuseo perustettiin Lappeenrannan kaupungin ja Uudenmaan Rakuunapataljoonan sekä ratsuväen perinneyhdistysten yhteistoiminnan tuloksena. Museo avattiin vuonna 1973.


Pulsan asema
Pulsan asema sijaitsee keskellä kaunista maalaismaisemaa 24 km Lappeenrannan keskustasta. Asemalla toimii tunnelmallinen kahvila, sisustusmyymälä ja aamiaismajoitusta.
Ylämaa
Lappeenrantaan kuuluva Ylämaan alue tarjoaa matkailijalle nähtävää ja koettavaa. Ylämaan kuuluisassa jalokivikylässä voi tutustua kansalliseen jalokiveemme spektroliittiin jalokivikierroksella. Nähtävää riittää, sillä vierailla voi jalokivikylässä, jalokivimuseossa tai kivisepänpajoissa. Louhoskäynnillä on mahdollista poimia oma spektroliitti. Jalokivien lisäksi Ylämaalla voi ihailla luontoa ja nauttia sen rauhasta luonnonkohteissa.
Rakuunamäki
Ratsuväelle 1880-luvun lopulla rakennettu Rakuunamäki on mielenkiintoinen matkailualue aivan keskikaupungin kyljessä. Rakuunamäen punatiilikasarmit huokuvat historiaa ja kertovat syntyaikojensa tarinaa, vaikka upseerien, aliupseerien ja varusmiesten asunnot ja kasarmirakennukset onkin otettu uuteen käyttöön. Rakuunamäellä sijaitsee mm. hotelli Rakuuna ja historiallinen Upseerikerho.
