Saimaa Travel

Pietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki, sekä maailman pohjoisin yli miljoonan asukkaan kaupunki noin 4,7 miljoonan asukasmäärällään.

Pietari Suuri perusti Pietarin Nevan soisille suistomaille aloittamalla valtavan rakennusurakan vuonna 1703. Ensimmäisenä hän rakennutti Pietari-Paavalin linnoituksen sekä sitä vastapäätä telakan. Pietari halusi siirtää valtakuntansa nykyaikaan ja pois Moskovasta. Ja eipä aikaakaan, kun kaupunki sai asemakaavan, kiviset palatsit ja akatemiat alkoivat nousta: Pietarista tuli kymmenessä vuodessa Venäjän pääkaupunki.

Kaupungin alueeseen kuuluu 42 saarta ja siltoja on 340 kappaletta, ja sen historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohteiden luettelossa. Pohjolan Venetsiaksi kutsuttua Pietaria arvostetaan erityisesti sen monipuolisen kulttuurin ansiosta, Pietari on myös tärkeä koulutuksen ja tieteen keskus.

Pietari tarjoaa matkailijalle kauniita maisemia, mielenkiintoisia tapahtumia ja uskomattoman paljon nähtävää. Pietarin myrskyisä historia näkyy sen monissa museoissa. 

Kaupungin nimenä on käytetty nimiä Sankt Peterburg-Pietari, Petrograd, Leningrad ja Pietari. Pietari valittiin kaupungin nimeksi kansanäänestyksellä vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Pietari on helppo ja selkeä kaupunkimatkailijan kohde. Se tarjoaa jokaiselle jotakin: kulttuuria, taidetta, huippumuotia, sirkusta, ihania ravintoloita ja kahviloita, vilkasta yöelämää - mitä ikinä kaupunkimatkaltasi haluat, Pietarista se löytyy. Pietariin voit tutustua omatoimisella kaupunkimatkalla tai vaivattomasti viisumivapaalla Saimaalta Pietariin -matkalla. Molemmat matkat saat Saimaa Travelista.

Nähtävää Pietarissa

Iisakin kirkko

Maailman neljänneksi korkein kupolirakennus, Iisakin kirkko, on yksi Pietarin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja toimii tänä päivänä museona. Kirkon suunnitteli Auguste de Montferrend. Kirkko sijaitsee Iisakin aukiolla ja sitä ympäröivät monet valtavat ja vanhat rakennukset. Iisakin kirkon kupolin valmistamiseen on käytetty useita satoja kiloja kultaa, ja 40 vuoden rakentamisen jälkeen se valmistui nykyiseen muotoonsa vuonna 1858. Suureen 350 veistoksella, kohokuvalla, upeilla kattomaalauksilla ja marmorilla koristeltuun katedraalirakennukseen mahtuu samanaikaisesti 14000 ihmistä. Neuvostoliiton aikana kirkko toimi ateismin museona.
www.cathedral.ru

Eremitaaši ja Talvipalatsi

Yksi maailman suurimmista kulttuuriin ja taiteisiin keskittyvistä museoista, Eremitaaši, on Talvipalatsin yhteyteen perustettu seitsemästä museokäyttöön perustetusta rakennuksesta koostuva valtava taidemuseokompleksi. Rakennukset ovat yhdistetty toisiinsa silloilla ja käytävillä. Suurin taiteenkerääjistä oli vuosina 1764-1774 Katariina Suuri, joka osti Länsi-Euroopan parhaita taidekokoelmia keräten yli 2500 maalausta sekä suunnattomasti hopeaa, kultaa ja jalokiviä palatsiensa koristelua varten. Eremitaašin kokoelmat esitellään yli 400 näyttelysalissa ja eri taidelajien taide-esineitä on kaikkiaan näytillä kolme miljoonaa kappaletta eri kulttuureista ja eri aikakausilta.

Bartolomeo Rastrellin hienoin työ Talvipalatsi rakennettiin 1700-luvun puolivälissä keisarinna Elisabethille ylelliseksi talviasunnoksi. Yksi rakennuksen hienoimmista yksityiskohdista ovat sen pääportaat. Ulkopäin rakennus ei ole juurikaan muuttunut, mutta sisätiloja ovat uusineet useat arkkitehdit ja vuoden 1837 tulipalon jälkeen sisätilat on rakennettu suurelta osin uudelleen.
www.hermitagemuseum.org

Pietari-Paavalin tuomiokirkko

Kirkko ja tsaarien hautapaikka, jonka Domenico Trezzini suunnitteli Pietari Suuren toimeksiannosta vuonna 1712, on ainutlaatuisen elegantti barokin mestariteos. Se poikkeaa täysin venäläisistä perinteisistä ortodoksikirkoista sekä ulko- että sisätiloiltaan. Kirkon tunnistaa korkeasta kullatusta tornista, jonka huipulla on enkeliä esittävä tuuliviiri. Sisätiloissa upeat marmoripylväät, kristalliset kattokruunut sekä Ivan Zarudnyin kullattu ikonostaasi ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset. Kirkko on toiminut Pietari Suuren kuolemasta, vuodesta 1725, lähtien kirkko myös tsaarien hautapaikkana. Lähes kaikki sargofagit ovat valkoista Carraran marmoria. Ainoastaan Pietari II ja Iivana VI ei ole haudattu Pietari-Paavalin tuomiokirkkoon. Kirkko sijaitsee Pietari-Paavalin linnoituksessa.
www.spbmuseum.ru

Nähtävää Pietarissa

Venäläisen taiteen museo

Venäläisen taiteen museossa on maailman paras kokoelma venäläistä taidetta 1100-luvulta tähän päivään. Kokoelmien huippuina mm. Ilja Repinin Volgan lautturit, Olga Konstantinovna Orlovan ruhtinatar, Viktor Vasntsovin Ritari tienhaarassa, Ivan Aivazovskin jättimäiset merimaalaukset sekä Karl Brjullowin Pompejin viimeinen päivä. Museo sijaitsee Carlo Rossin suunnittelemassa uusklassisessa Mihailin palatsissa.
www.rusmuseum.ru

Mariinski-teatteri

Venäjän johtavia baletti- ja oopperataloja. Rakennus valmistui 1860 ja se nimettiin Aleksanteri II:n puolison Maria Aleksandrovnan kunniaksi Marian teatteriksi. Tunnetaan maailmalla myös Neuvostoliiton aikaisella nimellä Kirov. Teatterin sali on säilytetty samassa asussa, jossa se oli teatterin valmistuessa. Sisustuksellisesti salissa on vaaleansinistä, kultaa, tanssityttöjä ja kerubeja esittävä upea kattomaalaus sekä uskomattoman hieno Aleksandr Golovin suunnittelema esirippu. Aivan yhtä hieno kuin sali on myös teatterin lämpiö pylväineen ja peiliovineen. Teatterin esityksiin voit varata liput Saimaa Travelista.
www.mariinsky.ru

Nevski prospekt

Viisi kilometriä pitkä Nevski prospekt on Venäjän kuuluisin katu sekä maailman komeimpia valtakatuja. Se rakennettiin jo kaupungin varhaisvuosina ja aluksi sen nimi oli Suuri perspektiivitie. Kadulla tungeksivat ostajat, toimistovirkailijat, liikemiehet, katutaiteilijat, soittajat, opiskelijat ja turistit yömyöhään. Nevski prospektia reunustavat upeat kirkot, historialliset rakennukset, kauniit sillat, tavaratalot ja ravintolat. Monet Pietarin tärkeimmistä nähtävyyksistä ovat lähellä Amiraliteetin ja Anitskovin sillan välistä katuosuutta.

Kirkko veren päällä

Ortodoksinen kirkko nimeltään Kirkko veren päällä (Kristuksen ylösnousemisen katedraali) valmistui vuonna 1907 paikalle, jossa Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Uusbysanttilaista tyyliä edustava kirkko noudattelee pitkälti Moskovan Pyhän Vasilin katedraalin rakennusmuotoja ja on huomattavan poikkeava näky verrattuna Pietarin muuhun arkkitehtuuriin. Verikirkkoon kuuluu yhteensä yhdeksän kupolia ja sen korkeus on 81 metriä.

Pienoismallimuseo Grand Maket

Venäjän eri osat pienoiskoossa aina Pietarista Kaukoitään asti. Pienoismallin pinta-ala on 800 neliömetriä, johon mahtuu kyliä, kaupunkeja, vuoria, autoja, junia. Pienoismallit ovat täynnä upeita pieniä yksityiskohtia, joita ei ensi silmäyksellä välttämättä huomaa. Säännöllisesti noin 15 minuutin välein pienoismaailman ylle laskeutuu yö ja valot syttyvät rakennusten tuhansissa ikkunoissa.
www.grandmaket.ru

Nähtävää Pietarissa

Pietarin sillat ja kanavat

Pietari on rakennettu joki- ja kanavaverkoston varrelle. Kanavat luovat Pietariin ainutlaatuisen tunnelman. Sillat on koristeltu veistoksin, koristeellisin katuvaloin ja takorautakaitein. Upeimpia näistä ovat Luutnantti Schmidtin silta, jalankulkijoille tarkoitettu Leijonasilta, Fontankan ylittävä egyptiläinen silta sekä Anitskovin silta. Suosittelemme kävelyä esimerkiksi Moikan ja Fontankan ympäristössä, johon 1800-luvun aristokraatit rakennuttivat komeita palatseja.

Yöaikaan avautuvat Neva-joen ylittävät sillat ovat yksi kesäisen Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä, joka houkuttelee rantakadulle niin turisteja kuin paikallisiakin. Joka kesäyö 13 kaupungin 300 sillasta avautuu vesiliikenteen vuoksi ja pääsy Neva-joen toiselle puolelle katkeaa muutamaksi tunniksi.

Pietarhovi

Näyttävä palatsista ja puistoista koostuva kokonaisuus Pietarhovi on Pietari Suuren rakennuttama entinen tsaarien kesäasunto ja keisarillisen mahdin symboli. 1700-luvulla valmistuneen Pietarhovin arkkitehtina toimi Jean Baptiste Le Blond. Esikuvana Pietarhoville oli Ranskan Versailles. Kesäpalatsi toimii nykyään museona. Päärakennuksessa on loisteliaasti koristeltuja huoneita sekä Pietari Suurelle kuuluneita esineitä, patsaita ja taideteoksia. Pietarhovin kuuluisassa puistosta löytyy sekä englantilainen että ranskalainen puutarha ja se on täynnä pieniä vesiputouksia, suihkulähteitä ja patsaita. Näyttävimpään, Suureen vesiputoukseen kuuluu yksinään 37 kullattua pronssiveistosta, 64 suihkukaivoa ja 142 vesisuihkua, jotka laskeutuvat Suurelta palatsilta kanavalle ja Suomenlahden rantaan.
www.peterhofmuseum.ru

Vaskiratsastaja

Tsaari Pietari Suuren ratsastajapatsas (valmistunut vuonna 1782) esittää Pietari I:stä ratsastamassa takajaloilleen nousseen hevosen selässä. Patsas sijaitsee Nevan rannalla Dekabristien aukiolla Iisakinkirkon ja Amiraliteetin lähellä. Vaskiratsastajapatsas on pystytetty keisarinna Katariina II:n toimesta, joka halusi muistomerkillä osoittaa kunniaa edeltäjälleen Pietari I:lle. Suuren patsaan valmistaminen valuineen oli 1700-luvun tekniikan huomioon ottaen melkoinen saavutus. Patsaalla näkee lähes päivittäin hääpareja otattamassa kuvia - se tuo onnea.

Gostinyi dvor

Nevski prospektilla sijaitsee Gostinyi dvor, kauppiaiden piha, joka on kaksikerroksinen pienistä kaupoista muodostunut valtava tavaratalo. 1700-luvun alussa se oli Pietarin kaupankäynnin sydän. Ulkopuolella on taidemarkkinat, jossa voi teettää itsestään muotokuvaluonnoksen itsestään, tutustua Pietaria kuvaaviin maalauksiin tai ostaa taidekirjoja.
www.bgd.ru

Ajankohtaista

Puhelinnumeromme

Olemme tehneet päivityksiä puhelinnumeroihimme ja osa suorista puhelinnumeroista on poistunut käytöstä.

Jatka lukemista

Venäjän viisumit

Venäjä avasi lennot Suomen kansalaisille Pietariin ja Moskovaan tammikuun lopussa. Maarajoilla matkustusrajoitukset ovat edelleen voimassa. Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien kolmansien maiden kansalaisten on helmikuun 2021 alusta alkaen mahdollista anoa viisumia Venäjälle.

Jatka lukemista

Lahjakortit 2020 voimassa kaudet 2021 ja 2022

Kaikkien kesälle 2020 olevien lahjakorttien ja voucherien voimassaoloa on jatkettu niin, että ne ovat voimassa risteilykauden 2022 loppuun.

Jatka lukemista

Työskentelemme etänä

Saimaa Travelin toimisto on suljettu asiakkailta toistaiseksi.

Meidät tavoittaa sähköpostitse saimaatravel@saimaatravel.fi tai puhelimitse 05-5410 100 arkisin ma-pe 9-15.

Jatka lukemista

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme

* pakollinen kenttä