Saimaa Travel
Varaa nyt!

Venäjän länsipuolella sijaitseva Venäjän Federaation pääkaupunki Moskova on Euroopan suurin kaupunki reilulla kymmenellä miljoonalla asukkaallaan.

Moskova on myös Venäjän tärkein teollisuuden, koulutuksen ja kulttuurin keskus. Yhdeksällä rautatieasemalla ja viidellä lentokentällään se on myös tärkeä liikenteen solmukohta. Moskovan läpi virtaa Moskova-joki, josta kaupunki on saanut nimensäkin.

Väestönkehitys on ollut hurjaa: 1900-luvun alun noin miljoonasta asukkaasta asukasmäärä on noussut kymmenkertaiseksi. Silti Moskova eroaa muusta syrjäisemmästä Venäjästä selvästi siinä, ettei rappeutumista ja ahdinkoa ole näkyvillä, vaan kaupunki tuntuu turvalliselta suurkaupungilta.

Kaupunkilomat Moskovaan vaivattomasti Saimaa Travelista.

Kristus Vapahtajan katedraali

Lähellä Kremliä Moskovajoen rannalla sijaitseva uusbysanttilaiseen tyyliin rakennettu Kristus Vapahtajan katedraali on yksi suurimmista ortodoksisista kirkoista maailmassa. Katedraali valmistui lopulta 44 vuoden rakennustyön jälkeen 1800-luvun loppupuoliskolla ja se oli pitkään Moskovan suurin rakennus. Katedraali räjäytettiin kuitenkin maan tasalle vuonna 1931 ja esineet ja koristelut siirrettiin muualle säilöön. Nykyinen Kristus Vapahtajan katedraali rakennettiin tälle samalle paikalle ja vanhojen piirustusten mukaisesti muutamassa vuodessa ja se valmistui vuonna 2000.

Kreml

Keskellä Moskovaa sijaitseva Kreml on pituudeltaan reilun 2,2 kilometrin mittaisen ja osittain jopa yli 15 metrin korkuisen muurin ympäröimä alue, jolla sijaitsee torneja, kirkkoja, palatseja ja muita rakennuksia, kuten Uspenskin tuomiokirkko, Marian Ilmestyskirkko, Fasettipalatsi, Kremlin suuri palatsi ja näyttävästi koristeltu Teremnoipalatsi. Kremlin kuuluisassa Spasskaja-tornissa ovat Kremlin kellot, joiden lyönnit toistetaan radiossa kolmesti joka päivä kaikkialla Venäjällä. Iivana Suuren kellotornin juurella komeilee maailman suurin kello. Ikonein, muotokuvin, kirjoituksin ja ornamentein koristeltu Tsaarin kello painaa 200 tuhatta kiloa.

Tretjakovin taidegalleria ja Pushkinin taidemuseo

Pääasiassa venäläistä realismia esittelevä Tretjakovin taidegalleria on tunnettu ympäri maailmaa. Venäjän kansallistaidemuseona toimiva Tretjakovin galleria pitää sisällään mittavat kokoelmat arvokkaita venäläisia taideteoksia 1000-luvulta 1900-luvulle saakka. Pushkinin taidemuseo pitää taas sisällään taidetta ympäri maailmaa ja esimerkiksi egyptiläisiä historiajäänteitä kuten muumioita. Taidemuseossa on myös tunnettujen taidemaalareiden kuten Rembrantin, Matissen, Picasson ja Van Goghin teoksia.

Yleisvenäläinen näyttelykeskus (VDNH)

Alue perustettiin 1930-luvun lopulla alun perin maatalousnäyttelyksi, mutta se laajeni myöhemmin esittelemään muitakin kansantalouden saavutuksia, kuten sähkötekniikkaa, ilmailua, käsitöitä, kalastusta ja Neuvostoliiton eri alueita. 2,4 neliökilometrin alueella on noin 400 rakennusta ja paviljonkia sekä lukuisia patsaita.

Sirkus

Maailmankuulu Moskovan sirkus esiintyy täysille katsomoille kuutena iltana viikossa. Venäläiset, turistit, aikuiset ja lapset kaikki nauttivat akrobaattien, trapetsitaiteilijoiden, ratsastajien, jonglöörien ja sirkuseläinten vauhdikkaista esityksistä. Klovnitkin naurattavat, vaikkei puhuisi sanaakaan venäjää. Moskovassa on kaksi sirkusta: Vanha sirkus Tsvetnyi-bulevardilla ja toinen lähellä Moskovan yliopistoa.

Punainen tori

Maailmankuulu Moskovan Punainen tori on Kremlin vierellä sijaitseva suuri suorakulmion muotoinen aukio, joka on noin 660 metriä pitkä ja 130 metriä leveä. Punainen tori on vuosisatoja vanha aukio, johon on löytynyt viitteitä jo 1400-luvun pergamenteista. Nykyään Punaisella torilla järjestetään näyttäviä sotilasparaateja ja alueen tunnetumpia nähtävyyksiä ovat Leninin mausoleumi ja Pokrovan tuomiokirkko.

Andronikovin luostari

Koukeroisen Moskova-joen yhden mutkakohdan liepeillä sijaitseva Andronikovin luostari on rakennettu vuonna 1360 ja se toimii nykyään Muinaisvenäläisen taiteen museona. Museossa on esillä vanhoja seinämaalauksia, ikoneita, koruja sekä puu- ja metallitöitä. Luostarin alueella on myös Spasskin tuomiokirkko ja Mihail Arhangelin kirkko.

Kolomenskoen luostari ja puistoalue

Kolomenskoen luostarin alue on 400 hehtaarin suuruinen ja siellä sijaitsee mm. Kazanin kirkko, tsaarien kotikirkko ja Kolomenskojen venäläisen puurakennustaiteen museo. Alueen vanhin rakennus on Iivana Julman syntymän juhlistamiseksi rakennettu Ylösnousemuksen kirkko 1500-luvulla. Luostarialueen ympärillä avautuu suuri puistoalue, jolla seisoo yli 600 vuotta vanhoja harvinaisia puita. Osan puista on istuttanut Pietari Suuri.

Ostankinon televisiotorni

Maailman korkeimpiin vapaasti seisoviin rakennuksiin kuuluva Ostankinon televisiotorni on kuulunut olennaisena osana Moskovan kaupungin siluettiin jo vuodesta 1967. Tornin korkeus on 540 metriä, 337 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalatasanteelta voit nähdä jopa 20 kilometrin päähän. Näköalatasanteen osittaisen lasilattian läpi voit kurkistaa alas maanpinnalle.

Moskovan metroasemat

Vain harvassa maailman kaupungissa maanalainen rautatieverkko on itsessään nähtävyys. Asemat suunniteltiin toimimaan pommisuojina, jonne vievät pitkät liukuportaat. Asemat on koristeltu sankaripatsain, maalauksin, lasimaalauksin, veistoksin, mosaiikein ja kimaltelevin kattokruunuin. Nopeilla ja useasti kulkevilla metrojunilla voi matkustaa rajattomasti halpaan hintaan.

Moskova City

Moskovaan on rakenteilla "Moskova Cityksi" kutsuttu pilvenpiirtäjäkompleksi, joka sijaitsee läntisessä Moskovassa Presnenskyn kaupunginosassa. Sen tarkoitus ja tavoite on olla ensimmäinen alue Venäjällä (ja koko itäisessä Euroopassa), jossa yhdistyvät bisneselämä sekä harrastus- ja asuinmahdollisuudet. Pilvenpiirtäjäkompleksi tulee käsittämään noin tusinan verran tornitaloja, kuten Russia Tower ja Federation Tower, jotka valmistuessaan ovat Euroopan kaksi korkeinta pilvenpiirtäjää.

Tverskaja-katu

Vilkas Tverskaja-katu on Moskovan tärkein ostoskatu, jolta löytyy mm. Benetton, Yves Rocher, Pizza Hut ja McDonald´s. Kannattaa etsiä vallankumousta edeltävältä ajalta olevassa rakennuksessa sijaitseva Jelisejevin kauppa, joka on entistetty alkuperäiseen asuunsa runsaine koristeluineen ja kattokruunuineen.

Bolšoi-teatteri

Moskovan teatteriaukiolla sijaitseva Bolšoi-teatteri on toiminut debyyttiesityspaikkana monelle kuuluisalle teatteriesitykselle, ja itse teatteri tunnetaan hyvin joka puolella maailmaa. Bolšoi-teatteri on valmistunut nykyiseen muotoonsa vuonna 1824 ja sen julkisivua leimaa kahdeksan jykevää pylvästä sisäänkäynnin luona. Bolšoi-teatteri on keskittynyt baletti-, ooppera- ja kamarimusiikkiesityksiin.

Borodinon panoraamamuseo

Borodinon taistelu käytiin vuonna 1812 ja se on yksi tunnetuimmista Napoleonin joukkoja vastaan käydyistä taisteluista. Panoraamamuseossa on esillä 115 m pitkä ja 15 m korkea maalaus taistelusta sekä erilaisia aseita ja muuta taisteluun liittyvää esineistöä.

Ajankohtaista

Viisumivapaat risteilyt Viipuriin peruttu 2020

Matkustusrajoitukset Venäjän ja Suomen välillä jatkuvat edelleen koronapandemian vuoksi. Tästä johtuen joudumme perumaan viisumivapaat risteilyt Viipuriin myös loppukesän osalta.

Jatka lukemista

Venäjän viisumien käsittely keskeytynyt

Venäjän konsulaatit Suomessa ovat toistaiseksi keskeyttäneet asiakirjojen vastaanoton ja kaikkien viisumien myöntämisen ulkomaiden kansalaisille.

Jatka lukemista

Työskentelemme etänä

Saimaa Travelin toimisto on suljettu asiakkailta toistaiseksi.

Meidät tavoittaa sähköpostitse saimaatravel@saimaatravel.fi tai puhelimitse 05-5410 100 arkisin ma-pe 10-13.

Jatka lukemista

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme

* pakollinen kenttä